onsdag 14. november 2007

Må ha det, bare må ha det

Forskning antyder sammenheng mellom feil i fordøyelsessystemet, feil i tarmens beskyttelse mot å ta opp skumle store molekyler og ...sykdommer.. skrev jeg.. dette er heavy greier.. tungt stoff sette seg inn i.. ingen klare årsakssammenhenger er funnet ennå.. mange hypoteser rundt mat og kropp svever i forskningsmiljøene.

Det sitter en forsker på Rikshospitalet. Han heter Karl Ludvik Reichelt og han har forsket på sammenheng mellom sykdom og det faktum at enkelte syke mennesker skiller ut store mengder opiode peptider i urinen. Mat
kan fremkalle psykoser sier han. Han har blant annet fått Kongens fortjenstmedalje i gull, og brobyggerprisen for fremragende ny forskning av en forbrukerorganisasjon. Han er ikke alene. Santelmann, forsker og lege foreleser om dette temaet. Det er forskningsmiljøer i både USA og England som konsentrerer seg om å finne ut av sammenhengen.

Det er omstridt. Det er lite forskning på dette helt spesifikke feltet: hva pokker gjør opiode peptider i kroppen. Hvorfor feilspaltes proteiner, hvorfor tas de opp i kroppen hos enkelte, og hvordan virker det. Vi er er U-land på forskning knyttet til matintoleranse.

Men noen fakta er det ingen tvil om.Melk inneholder proteiner som har
proteinsekvenser med opiod virkning. Det gjør også gluten. Og egg, og spinat. Det fins en haug av proteiner. Kroppen er bygd opp av de, vi spiser de, planter produserer de.. men noen av de proteinene vi faktisk forer oss selv med stort sett hver dag, har altså - i den lange-lange-laaaange rekken med aminosyrer, sekvenser, som - hvis de får lov å rusle rundt i kroppen som selvstendig molekyl - gir opiod virkning.Opioid.. hva betyr det.

Herion, morfin og opium har opiod virkning. Det betyr at de har en molekylstruktur som gjør at de kan binde seg til reseptorer i kroppen og hjernen og forsterke eller blokkere signaler.
Opioide peptider, altså de molekylene som man sitter igjen med om kroppen spalter enkelte matproteiner feil, har samme virkning.

I forsøk på rotter, ved å injisere spesielle opioide peptider, (mye forskning er feks gjort på en sekvens fra melkeproteinet som kalles casomorphin-7) ser de alt fra økt smerteterskel, asosiale reaksjoner,
øker histaminproduksjonen, påvirker utviklingen av morsfølelser, osv.. Her er ett ett eksempel på rotteforsøk der de antyder tydelig at feilspaltet glutenprotein er uheldig..

Så meg lure på.. hvorfor letes det ikke mer etter opioide peptider i kroppen til syke mennesker.. :-)

Ingen kommentarer: