tag:blogger.com,1999:blog-10988427294244922112023-06-20T22:02:50.780-07:00Når mat gjør deg sykUnknownnoreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-1098842729424492211.post-11929371049795501182007-11-14T04:58:00.000-08:002007-11-14T04:59:56.482-08:00Må ha det, bare må ha det<span style="font-family:arial;font-size:85%;">Forskning antyder sammenheng mellom feil i fordøyelsessystemet, feil i tarmens beskyttelse mot å ta opp skumle store molekyler og ...sykdommer.. skrev jeg.. dette er heavy greier.. tungt stoff sette seg inn i.. ingen klare årsakssammenhenger er funnet ennå.. mange hypoteser rundt mat og kropp svever i forskningsmiljøene. </span><br /><span style="font-family:arial;font-size:85%;"><br />Det sitter en forsker på Rikshospitalet. Han heter Karl Ludvik Reichelt og han har forsket på sammenheng mellom sykdom og det faktum at enkelte syke mennesker skiller ut store mengder opiode peptider i urinen. Mat </span><a href="http://www.apollon.uio.no/vis/art/1997/1/psykoser"><span style="font-family:arial;font-size:85%;">kan fremkalle psykoser</span></a><span style="font-family:arial;font-size:85%;"> sier han. Han har blant annet fått </span><a href="http://www.rikshospitalet.no/view/readnews.asp?nPubID=3192"><span style="font-family:arial;font-size:85%;">Kongens fortjenstmedalje</span></a><span style="font-family:arial;font-size:85%;"> i gull, og </span><a href="http://www.fritthelsevalg.org/htmlsite/resultdet.asp?id=134&type=2"><span style="font-family:arial;font-size:85%;">brobyggerprisen</span></a><span style="font-family:arial;font-size:85%;"> for fremragende ny forskning av en forbrukerorganisasjon. Han er ikke alene. </span><a href="http://www.fvn.no/nyheter/mandal/article431751.ece"><span style="font-family:arial;font-size:85%;">Santelmann, forsker og lege</span></a><span style="font-family:arial;font-size:85%;"> foreleser om dette temaet. Det er forskningsmiljøer i både USA og England som konsentrerer seg om å finne ut av sammenhengen. </span><br /><span style="font-family:arial;font-size:85%;"><br />Det er omstridt. Det er lite forskning på dette helt spesifikke feltet: hva pokker gjør opiode peptider i kroppen. Hvorfor feilspaltes proteiner, hvorfor tas de opp i kroppen hos enkelte, og hvordan virker det. Vi er er U-land på forskning knyttet til matintoleranse.<br /><br />Men noen fakta er det ingen tvil om.Melk inneholder proteiner som har </span><a href="http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abstract/40269/ABSTRACT?CRETRY=1&SRETRY=0"><span style="font-family:arial;font-size:85%;">proteinsekvenser med opiod virkning</span></a><span style="font-family:arial;font-size:85%;">. Det gjør også gluten. Og egg, og spinat. Det fins en haug av proteiner. Kroppen er bygd opp av de, vi spiser de, planter produserer de.. men noen av de proteinene vi faktisk forer oss selv med stort sett hver dag, har altså - i den lange-lange-laaaange rekken med aminosyrer, sekvenser, som - hvis de får lov å rusle rundt i kroppen som selvstendig molekyl - gir opiod virkning.Opioid.. hva betyr det. </span><br /></span><span style="font-family:arial;font-size:85%;"><br />Herion, morfin og opium har opiod virkning. Det betyr at de har en molekylstruktur som gjør at de kan binde seg til reseptorer i kroppen og hjernen og forsterke eller blokkere signaler.<br />Opioide peptider, altså de molekylene som man sitter igjen med om kroppen spalter enkelte matproteiner feil, har samme virkning.<br /><br />I forsøk på rotter, ved å injisere spesielle opioide peptider, (mye forskning er feks gjort på en sekvens fra melkeproteinet som kalles casomorphin-7) ser de alt fra økt smerteterskel, asosiale reaksjoner, </span><a href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=1374738&query_hl=19&itool=pubmed_docsum"><span style="font-family:arial;font-size:85%;">øker histaminproduksjonen</span></a><span style="font-family:arial;font-size:85%;">, påvirker utviklingen av </span><a href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?itool=abstractplus&db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=abstractplus&list_uids=15773583"><span style="font-family:arial;font-size:85%;">morsfølelser</span></a><span style="font-family:arial;font-size:85%;">, osv.. Her er ett </span><a href="http://fensforum.neurosciences.asso.fr/posters/R4/A115_16.html"><span style="font-family:arial;font-size:85%;">ett eksempel på rotteforsøk</span></a><span style="font-family:arial;font-size:85%;"> der de antyder tydelig at feilspaltet glutenprotein er uheldig.. </span><br /></span><span style="font-family:arial;font-size:85%;"><br />Så meg lure på.. hvorfor letes det ikke mer etter opioide peptider i kroppen til syke mennesker.. :-)<br /><br /></span><span style="font-family:arial;font-size:85%;"></span>Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1098842729424492211.post-27269736737538402282007-11-13T09:58:00.000-08:002007-11-13T10:05:17.308-08:00Når mat gjør deg syk<span style="font-family:arial;font-size:85%;">For en stund siden fikk jeg konstatert proteinintoleranse.</span><br /><span style="font-family:arial;font-size:85%;"></span><br /><span style="font-family:arial;font-size:85%;">Jeg hadde tisset på et reagensrør, frosset det ned og sendt det til et laboratorium på Snåsa av alle steder.. (</span><a href="http://www.neurozym.com/"><span style="font-family:arial;font-size:85%;">http://www.neurozym.com/</span></a><span style="font-family:arial;font-size:85%;">) Der analysert de prøven, og jaggu.. det viste seg at kroppen min skilte ut en mengde opiode peptider med de vakre navnene </span><a href="http://no.wikipedia.org/wiki/Casomorfin"><span style="font-family:arial;font-size:85%;">casomorfin</span></a><span style="font-family:arial;font-size:85%;">-7 og </span><a href="http://no.wikipedia.org/wiki/Gluteneksorfin"><span style="font-family:arial;font-size:85%;">Gluteneksorfin</span></a><span style="font-family:arial;font-size:85%;"> C...<br /></span><br /><span style="font-family:arial;font-size:85%;">Hva pokker er opiode peptider tenkte jeg, og slo opp på wikipedia.. og skjønte fort at jeg burde ha fulgt med litt bedre i naturfagtimen, for allerede der skjønte jeg at kunnskapen om proteiner, enzymer og biokjemi var skrall.. MEN.. selv uten hovedfag i medisin så det ikke bra ut å ha opioide peptider sirkulerende rundt i kroppen.. spesiellt ikke fordi forskning antyrer at hjernen blir påvirket.. uhu...<br /></span><br /><span style="font-family:arial;font-size:85%;">Jeg startet diett. Det vil si.. jeg sluttet å spise mat med casomorfin og gluteneksorfin..på godt norsk, jeg kuttet ut melkeproteiner og mat med korn som inneholdt gluten. Etter tre uker fikk jeg en kjempereaksjon.. i tre måneder etter det all verdens rare reaksjoner.. og nå.. mye bedre av all verdens diffuse plager, mye mer belest om opiode peptider. og veldig bestemt på å finne ut mer..<br /></span><br /><span style="font-family:arial;font-size:85%;">Egentlig er det grunn til å bli litt skrømt.. Forskning antyder en sammenheng mellom feil fordøyelse av proteiner, i kombinasjon med en tilstand der tarmen slipper gjennom litt mer enn det den egentlig skal til blodet - som mulig medvirkende eller utløsende årsak til mange sykdommer som ADHD, ME, MS, fibromyalgi, diabetes, hjerteproblemer, angst, depresjon, autisme, søvnproblemer, stamming, schizofreni og you name it..<br />Melk og brød er sunt sies det.. for noen ja.. for andre nei..<br />Spørsmålet er kanskje mer - hvilke kropper håndterer disse proteinene rett og hvilke gjør det ikke? Sykdommer relatert til mat kommer ikke over natten. Du faller ikke død om på gaten av et rundstykke med ost - men når du har kommet så langt at du tisser på glass og sender mølja til Snåsa.. da har gjerne disse opiode peptidene herjet så lenge i kroppen at skaden allerede har skjedd...<br /></span><br /><span style="font-family:arial;font-size:85%;">Peptider er altså proteinrester, aminosyrefrekvenser fra proteinkjeder. Et protein er en lang-lang-laaaaaang sammenhengende rekke med aminosyrer. Et protein skal helst kuttes opp i magen helt til du sitter igjen med alle de bittesmå søte aminosyrene hver for seg. Sunne fine aminosyrer som kroppen trenger. Opioide peptider er lange proteinrester som kan bølle. Opioide peptider er satt sammen av mange aminosyrer og er IKKE bittesmå og søte.. noe har altså gått feil i kutteprosessen fra langt kjede til enkeltstående aminosyre.. eller kroppen har tatt de opp for tidlig - før de ble fullstendig spaltet..<br /></span><br /><span style="font-family:arial;font-size:85%;">Uansett..<br />Opioide peptider fra matproteiner har den egenskapen at de kan påvirke biokjemiske prosesser i kroppen, blant annet sentralnervesystemet, der det kan forandre hjernens funksjon og føre til midlertidige eller permanente endringer i sansene, humøret, bevisstheten, eller adferden.<br />Peptidsekvenser fra matproteiner.. vi snakker nå om peptider som egentlig var ment å påvirke søte kalvens- og hvetens utvikling, tilnærmet samme peptider som er ment å utvikle små menneskekropper.. å ha det sirkulerende i blodet? uhu.. </span><br /><span style="font-family:arial;font-size:85%;"><br />Guffene greier faktisk..<br /><br />Og dette vil jeg skrive mer om :-)</span>Unknownnoreply@blogger.com0